Van brutaal, egocentrisch en lui zijn, word je aardiger


713

doorPriscilla Spee


Veel mensen die ik begeleid zijn keurig opgevoed en vriendelijk, beleefd en zorgzaam voor de ander. Ze komen bij mij omdat ze oververmoeid, overspannen, burn-out zijn, ze niet goed weten wat ze willen, zich op hun werk kapot ergeren en over hun grenzen heen (laten) gaan. Egocentrisch, brutaal of lui zijn is verboden. En juist dat hebben we nodig om oprecht aardig te kunnen zijn voor een ander!

Oprecht aardig versus pleasen

Als ik goed voor mezelf zorg en geen taboe heb op mijn verlangens, heb ik het niet nodig dat de ander voor mij zorgt of me goedkeurt. Vanuit die ontspanning kan ik oprecht aardig zijn en horen wat de verlangens van de ander zijn en daarover overleggen terwijl ik trouw blijf aan mezelf. Als ik ga pleasen en niet sta voor mijn belangen, kweek ik bij mezelf irritatie en dat beschadigt de relatie.

Dat vraagt moed!

Om de drempel over te stappen en goed voor jezelf te zorgen, moet je al je moed bij elkaar rapen! Want de ander kan je afkeuren of misschien zelfs de relatie verbreken als jij egocentrisch (jouw verlangens centraal), brutaal (helemaal uitspreekt wat je wilt) en lui bent (rust nemen als je moe bent). Je steekt je nek uit en kunt een klap krijgen. We hebben allemaal beschermingsmechanismes tegen de pijn dat de ander ons afkeurt, boos wordt, ons negeert of wegloopt.

Het veilige vertrouwde paadje als we niet goed voor onszelf zorgen, is wat de “Drama-driehoek” wordt genoemd. Jij bent het slachtoffer, de ander is de dader die het jou aandoet of jij bent de redder die de situatie oplost.

Nu in de praktijk

Een juridisch medewerkster volgt bij mij een re-integratietraject. Ze is met een burn-out uitgevallen en er zijn problemen met de re-integratie omdat ze heel boos is dat er naar haar pijnpunt niet geluisterd wordt en het niet opgelost wordt. In haar traject krijgt het goed voor jezelf zorgen steeds meer vorm. Ze leert hoe ze vanuit haar familiesysteem vast zit in een rol van slachtoffer en vervolgens de ander aanklaagt, in de strijd raakt en weggaat. Dat vreet energie. Goed voor haarzelf zorgen is haar gevoelens en haar visie helemaal toelaten, uitspreken en haar grenzen stellen. Verschil zien tussen wat er is en wat ze ervan maakt. Ze leert dat haar gedachte “niet zeuren en doorgaan” negatiever is dan ze dacht en dat als ze naar haar gevoel luistert, ze meer wel dan niet leuk vindt op haar werk. Vooral het contact met haar collega’s is erg fijn en dat zou ze missen als ze weg ging. Resultaat is dat ze vaker met de hond wandelt, een fijn gesprek heeft gehad met haar leidinggevende en een aantal knopen heeft doorgehakt. Goed voor jezelf zorgen heeft haar aardiger en energieker gemaakt.


713